O nas



Od lat wraz z przyjaciółmi z redakcji magazynu „Czas Wina” dzielimy się naszymi kulinarnymi spostrzeżeniami na blogu Wino i kuchnia. Przepisy to wspomnienia smaków odkrytych podczas podróży, spotkań z winiarzami i przyjaciółmi oraz degustacji dań w restauracjach.

Tutaj tworzymy połączenia, dzięki którym dobieranie do siebie win i jedzenia przestanie być wielkim wyzwaniem, wykonalnym tylko dla wprawionego sommeliera. Chcemy, aby nasze przepisy były nieszablonowe, ale i proste w przygotowaniu. Czasem zachęcamy do podjęcia pozornie trudniejszych i bardziej czasochłonnych wyzwań, bo zawsze warto spróbować czegoś nowego – a przy odrobinie chęci i odpowiednich instrukcjach, nie ma strachu, że coś się nie uda. Przykładamy wiele starań, aby proponowane do przepisów wina smakowały każdemu, kto po nie sięgnie, dlatego do każdego dobieramy kilka, często bardzo skrajnych propozycji win. Gusta bywają bowiem bardzo różne, o czym niejednokrotnie przekonaliśmy się, prowadząc noce z winem, podczas których toczą się barwne dyskusje o idealnych połączeniach wina i kuchni. Przekonaj się, jak można prosto komponować wina i przekąski, zachwycić gości i przyrządzić dania szybko i smacznie.

Ponieważ nasze poczynania cieszą się coraz większym zainteresowaniem, postanowiliśmy pójść dalej i od czasu do czasu do współpracy zaprosić szefów kuchni znanych polskich restauracji. Wraz z nimi dokładamy starań, aby publikowane przepisy zachwyciły podniebienia, a niedowiarków przekonały, że wino i jedzenie są nierozłączne.

Efektem tego pomysłu jest już druga edycja książki kulinarnej Kuchnia Mistrzów. Wyśmienite wina i potrawy w mistrzowskim wydaniu. Kilkunastu znanych kucharzy zaproponowało autorskie danie wraz z dobranym do niego winem lub alkoholem mocnym z oferty Klubu Domu Wina. Realizując projekt, wywołaliśmy dyskusję nad doborem wina i zebraliśmy receptury zarówno prostych, jak i bardziej skomplikowanych dań.



AUTORZY BLOGA




ANNA MIODOŃSKA

Jej główną pasją jest fotografia i gotowanie. Wielbicielka zarówno domowej, jak i eksperymentalnej kuchni, a przy tym mistrzyni wypieków i deserów, ciągle poszukuje nowych smaków oraz najlepszych połączeń win z potrawami. Jest wyznawczynią zasady, że gotowanie ma sprawiać przyjemność, więc często rezygnuje z dań czasochłonnych. Wierzy, że smacznie, zdrowo i szybko da się stworzyć smaki wyjątkowe. A to pozwala na znalezienie czasu na relaks i kieliszek dobrego wina w zaciszu ogrodu. Autorka publikacji kulinarnych oraz wielu przepisów, stylizacji i fotografii zawartych w blogu Wino i kuchnia. Przez wiele lat była członkiem redakcji „Czasu Wina”, dziś jest dyrektorem artystycznym Grupy Dom Wina.

przejdź do sklepu




JUSTYNA KORN-SUCHOCKA

W magazynie „Czas Wina” prowadzi autorski cykl Slow Food promujący wyjątkowe, często zapomniane produkty i dania. Kocha ryby, fasolę i szparagi. Wychowana na wsi nie boi się zapachu świeżego mleka, karpia czy kaszanki a z drugiej strony pociąga ją orient i ostre gotowanie. Z powodu miłości do czerwonego wina, porzuciła celibat bezmięsnej diety, choć nadal wierzy, że zwierzęta należy jadać od święta. Dla równowagi, zamierza porzucić słodycze dla słodkich win. I pić je na co dzień.

przejdź do sklepu




WOJCIECH GIEBUTA

Jest szefem działu Wino i kuchnia magazynu „Czas Wina”. Specjalista od niezwykłych pomysłów i skomplikowanych receptur. Najbardziej lubi przyrządzać dania wykwintne, inspirowane klasyką kuchni francuskiej i dawnej kuchni polskiej. Przede wszystkim jednak to sommelier, dziennikarz winiarski i licencjonowany przewodnik. Sędziował w międzynarodowych konkursach winiarskich, prowadził szkolenia z dziedziny wina dla Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Krakowskiej Szkoły Restauratorów i innych instytucji. Obecnie jest dyrektorem jedynego w Polsce biura podróży specjalizującego się w organizacji wycieczek i imprez winiarskich – Wine Service. Doradza także w kwestii doboru win w restauracji Dworu Sieraków.

przejdź do sklepu




ANNA NOWAKOWSKA

Pasjonatka wina, kulinarnych eksperymentów, podróży, tańca i fotografii. W kuchni uwielbia eksperymentować, smakować i łączyć potrawy z winem, bo jak w życiu i tutaj ceni różnorodność. Prowadzi warsztaty degustacji wina, spotkania przy winie oraz dni otwartych winnic. Będąc wiernym miłośnikiem świata win, uwielbia podróże enoturystyczne, a jej największym marzeniem jest odwiedzić winnice dzikiej Afryki.

przejdź do sklepu




JANUSZ FIC

Szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków. Gotowanie ma we krwi – kulinarne szlify zdobywał w rodzinnej restauracji. Potem został kucharzem w restauracji hotelu Gródek w Krakowie. Kolejnymi krokami w karierze była praca w charakterze szefa kuchni w restauracjach krakowskich hoteli Grand i Francuskiego. Janusz jest miłośnikiem kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Ceni sobie regionalne produkty. Jego pasja do wykorzystywania naturalnych składników. Został jednym z 12 finalistów konkursu magazynu „Kuchnia” „Kucharz – odkrycie roku 2014”. W latach 2014, 2015, 2016 otrzymał dwie czapki Gault&Millau. W 2016 roku zajął także drugie miejsce w kategorii dla najlepszej przystawki w 9. edycji Wine & Food Noble Night.

przejdź do sklepu




DOROTA BIDZIŃSKA

W sztuce kulinarnej najbardziej fascynuje ją połączenie aptekarskiej dokładności z ułańską fantazją. W kuchni lubi eksperymentować: testować nowe przepisy, sięgać po dobrze znane, wręcz oklepane składniki tylko po to, żeby podać je w nowej, nieoczywistej odsłonie. Z miłości do sezonowych owoców i warzyw wiosną, latem i wczesną jesienią gotuje niemal bez przerwy. Szczególnie lubi kuchnie Bliskiego Wschodu: Izraela, Libii, Syrii, Maroka – za bogactwo aromatycznych przypraw, orzechowe nuty, świeże oliwki, dojrzałe pomidory i wszechobecny zapach mięty i kolendry. Nie przepada za słodyczami. Jest gotowa oddać wszystkie desery świata za porcję tatara lub soczysty stek.

przejdź do sklepu


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel